Mexico Finca Muxbal

Kaffe introducerades till Mexico under 1800-talet från Jamaica och sedan dess har landet blivit den femte största producenten i världen. Kaffet odlas främst i de södra delstaterna Veracruz, Oaxaca och Chiapas – där denna kaffefarm är belägen. Cirka 75 % av produktionen i dessa delstater äger rum på mindre gårdar, på mindre än två hektar, vilket är anledningen till att många arbetar i kooperativ.

Muxbal Estate är en fantastisk kaffeplantage på berget i Unión Juárez. Men den har en betydligt större yta än två hektar, nämligen 236 hektar. Hälften av ytan är planterad med kaffe – andra hälften är ett skyddat ekologiskt reservat av regnskog, floder, källor och naturlig flora. På den lokala Mame-dialekten betyder Muxbal plats omgiven av moln, och det är även namnet som valts för denna unika kaffeplantage. I delstaten chiapas, på berget Unión Juáres, vid sluttningarna av den aktiva vulkanen Tacaná. Precis där Mexiko gränsar till Guatemala.

På den lokala Mame-dialekten betyder Muxbal ”plats omgiven av moln” och det är även namnet som valts för denna unika kaffeplantage.

För att möjliggöra åtkomst till gården, som står på en platå ovanför ravinen, har man skapat en konstruktion som benämns caracol, som kan översättas till snigel och beskriver det slingrande vägen som har huggits in i klippan. Det är absolut inte en väg för de fega, men de modiga belönas med ett besök på en av Mexikos bästa kaffebruk.

Gården köptes 1959 av Don Enrique. Idag ägs gården av hans dotter Maeggi Rodriguez och sköts av hans barnbarn, Jorge Pablo. Don Enrique var en man som i hög grad var en pionjär i sin tid. Han introducerade tre nyckelprinciper för sin kaffeodling, principer som är minst lika viktiga idag; socialt ansvar, miljömässig hållbarhet och produktion av mycket högkvalitativt kaffe.

Att kvalitén kan vara så hög just här beror delvis på odlingshöjden, plantagen är belägen 1600 meter över havet, men också på den rika och bördiga vulkanjorden samt den noggranna omsorg och uppmärksamhet som tas i alla aspekter av skörd och bearbetning.

Gården är certifierad av Rainforest Alliance sedan 2006 och implementerar kontinuerligt god miljö och social praxis. Bevisen för detta kan ses runt gården och av smaken i kaffekoppen. Över 90 hektar mark är avsatt som ett naturreservat, på ägorna finns en skola för arbetarnas barn, bostäder för alla anställda samt ett kök som ger mat till dem alla.

Ett kaffe som både känns och smakar bra.

Bönan från Washing Station finner du i vårt Sommarkaffe. Ett härligt balanserat kaffe, full av arom och chokladtoner. Ett kaffe du kan njuta av med gott samvete då det kommer från en farm som ger samma kärlek och vårt till sin personal och till sina kaffeplantor.
Sommarkaffe
Region Unión Juárez, Chiapas, México
Farm Finca Muxbal
Odlad 1500 möh
Process Tvättad
Böna Arabia

Mexico Finca Muxbal

Låt oss berätta varifrån våra andra bönor kommer ifrån;

Kaffe introducerades till Mexico under 1800-talet från Jamaica och sedan dess har landet blivit den femte största producenten i världen. Kaffet odlas främst i de södra delstaterna Veracruz, Oaxaca och Chiapas – där denna kaffefarm är belägen. Cirka 75 % av produktionen i dessa delstater äger rum på mindre gårdar, på mindre än två hektar, vilket är anledningen till att många arbetar i kooperativ.

Muxbal Estate är en fantastisk kaffeplantage på berget i Unión Juárez. Men den har en betydligt större yta än två hektar, nämligen 236 hektar. Hälften av ytan är planterad med kaffe – andra hälften är ett skyddat ekologiskt reservat av regnskog, floder, källor och naturlig flora. På den lokala Mame-dialekten betyder Muxbal plats omgiven av moln, och det är även namnet som valts för denna unika kaffeplantage. I delstaten chiapas, på berget Unión Juáres, vid sluttningarna av den aktiva vulkanen Tacaná. Precis där Mexiko gränsar till Guatemala.

På den lokala Mame-dialekten betyder Muxbal ”plats omgiven av moln” och det är även namnet som valts för denna unika kaffeplantage.

För att möjliggöra åtkomst till gården, som står på en platå ovanför ravinen, har man skapat en konstruktion som benämns caracol, som kan översättas till snigel och beskriver det slingrande vägen som har huggits in i klippan. Det är absolut inte en väg för de fega, men de modiga belönas med ett besök på en av Mexikos bästa kaffebruk.

Gården köptes 1959 av Don Enrique. Idag ägs gården av hans dotter Maeggi Rodriguez och sköts av hans barnbarn, Jorge Pablo. Don Enrique var en man som i hög grad var en pionjär i sin tid. Han introducerade tre nyckelprinciper för sin kaffeodling, principer som är minst lika viktiga idag; socialt ansvar, miljömässig hållbarhet och produktion av mycket högkvalitativt kaffe.

Att kvalitén kan vara så hög just här beror delvis på odlingshöjden, plantagen är belägen 1600 meter över havet, men också på den rika och bördiga vulkanjorden samt den noggranna omsorg och uppmärksamhet som tas i alla aspekter av skörd och bearbetning.

Gården är certifierad av Rainforest Alliance sedan 2006 och implementerar kontinuerligt god miljö och social praxis. Bevisen för detta kan ses runt gården och av smaken i kaffekoppen. Över 90 hektar mark är avsatt som ett naturreservat, på ägorna finns en skola för arbetarnas barn, bostäder för alla anställda samt ett kök som ger mat till dem alla.

Ett kaffe som både känns och smakar bra.

Bönan från Washing Station finner du i vårt Sommarkaffe. Ett härligt balanserat kaffe, full av arom och chokladtoner. Ett kaffe du kan njuta av med gott samvete då det kommer från en farm som ger samma kärlek och vårt till sin personal och till sina kaffeplantor.
  Sommarkaffe
Region Unión Juárez, Chiapas, México
Farm Finca Muxbal
Odlad 1600 möh
Process Tvättad
Böna Arabia

Nova Coffee Washing Station